Praktijk_voor_Kunstzinnige_Begeleiding_en_Therapie_Mireille_van_t_Hoff_header11

ERVARINGEN

Wat ouders over hun kinderen vertellen

‘Onze zoon van 8 jaar is veel zelfverzekerder. De therapie heeft hem goed gedaan. Dank je wel, Mireille.’

Lees hieronder meer ervaringen

Wat volwassenen vertellen over hun ervaringen

‘Dank je wel voor je aandeel in mijn proces.’ (vrouw van 52 jaar)

Lees hieronder meer ervaringen

Reacties en trainingen, Faalangsttraining LEF en Sociale vaardigheidstraining KICK

’Ik heb nu al veel meer LEF gekregen. Ik durf al veel beter zelf aan andere mensen dingen te vragen. Op school durf ik het ook veel beter tegen de jongens in de klas te zeggen als ik iets niet eerlijk vind.’ (meisje van 9 jaar)

Lees hieronder meer ervaringen

WAT OUDERS OVER HUN KINDEREN VERTELLEN

 • Wij zien met name dat mijn dochter heel veel stapjes heeft gemaakt in zelfbewustheid. Ook merk ik dat de zelfkritiek een stuk minder is geworden en dat ze over het algemeen lekker in haar vel zit. Ik hoor van haar in ieder geval niet meer de woorden’ ik ben stom’.
 • Onze dochter (6 jaar) begon aan de kunstzinnige therapie bij Mireille omdat ze erg veel moeite had met afscheid nemen. Ook werd het overlijden van de poes, ruim een jaar eerder, aangegrepen wanneer er iets anders tegen zat. Die tegenslag werd dan vertaald in ‘verdrietig omdat de poes dood is’ maar de echte oorzaak werd niet benoemd. Dat dat niet helemaal klopte wisten wij omdat bij leven de band tussen haar en de poes niet erg hecht was. We hoopten dat ze door de therapie haar verdriet om de poes tot de poes zou ‘beperken’ en ander verdriet als zodanig door haar benoemd zou worden. Onze dochter heeft de afgelopen bijeenkomsten verschillende dingen gemaakt, met als hoogtepunt het boek met het verhaal over de dood van het vosje. Ik hoop dat ze de slag kan maken dat naast verdrietige gedachten er ook mooie herinneringen zijn, ook in haar eigen leven. Haar gedrag is veranderd: ze heeft weinig tot geen moeite met afscheid nemen (uitzonderingen daargelaten, natuurlijk) en de poes komt weinig meer ter sprake. Het lijkt erop dat ze, wanneer iets tegen zit, beter kan benoemen waar dat door komt. De poes is niet meer het symbool van verdriet.
 • We zien dat onze dochter (11 jaar) wat meer geaard is, open en meer vertelt . Het heeft haar veel gebracht de therapie. Volgens de leerkrachten gaat het heel goed op school. Ik zie dat ook. Ze is duidelijk en weet wat ze wilt. Haar ‘soms wat negatieve kijk’ op dingen is veel minder geworden. We zien zeker een verandering in haar gedrag, dat is super fijn. Dank je wel!
 • “Vraag me niet hoe, maar het heeft gewerkt. Ik kan nu beter voor mezelf opkomen.” (meisje, 9 jaar)
 • “Mijn dochter (9) had last van faalangst. Ze ging elke dag met buikpijn naar school. Thuis ontlaadde de spanning. Met boosheid en gillen. Mireille bouwde haar zelfvertrouwen op. Ze heeft nu geen last meer van buikpijn. En gaat weer met plezier naar school.”
 • “Onze zoon (12) was erg verdrietig en boos na onze echtscheiding. Hij wilde niet meer naar school en trok zich steeds meer terug. We kozen voor kunstzinnige therapie, omdat hij van nature geen prater is. Nu staat hij steviger in zijn schoenen. En hij gaat weer met plezier naar school.”
 • Rustiger en vrolijker
  “Onze dochter van 6 is veel rustiger en vrolijker sinds ze bij Mireille is geweest. Ze was gespannen voordat ze aan de kunstzinnige therapie begon. Ze had (te) hoge verwachtingen van zichzelf en de mensen om haar heen.
  Mireille heeft haar laten ervaren dat ze mag zijn wie ze is. Dat is goed genoeg. Ze kan en mag op zichzelf vertrouwen.
  Mireille heeft heel goed ingeschat welke behoeftes onze dochter had. Ze heeft daar liefdevol en geduldig op ingespeeld. Wij zijn blij dat we Mireille hebben ingeschakeld.”
 • Meer zelfvertrouwen
  “De kunstzinnige therapie en jouw inbreng heeft veel voor mijn dochtertje (6) betekend. Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen. Door samen te schilderen en te boetseren. En door een mooi eindwerkstuk te maken.”
 • Stralend en trots
  “Onze 6 jarige dochter kwam in groep 2 onzeker over op de juf, ze leek ook onder te presteren. Thuis was ze daarentegen vaak opvliegend. Ze was ook erg bezig met andere kinderen, ging vaak de competitie aan. Het zou fijn zijn als ze meer vertrouwen in zichzelf kreeg. Via een collega kwam ik bij Mireille terecht. Onze dochter was graag creatief bezig maar keek ook hier vaak naar wat anderen deden. Bij Mireille was ze direct op haar gemak en naar elke sessie werd de hele week uitgekeken. Ik kreeg steeds een stralende en trotse dochter thuis! Ze zit inmiddels in groep 3 en staat een stuk steviger in haar schoentjes.”
 • Minder angst en meer ontspanning
  “Onze zoon (10) kende vele angsten. Daarom meldden we hem aan voor kunstzinnige therapie. Mireille wist hem heel erg op zijn gemak te stellen. Hij voelde zich al gauw vertrouwd bij haar. Hij ontspande door het schilderend bezig zijn. We zijn erg blij dat we de stap hebben gezet om de kunstzinnige therapie voor onze zoon in te zetten.”
 • Beter gevoelens kunnen uiten
  “Onze zoon was op 6-jarige leeftijd een zeer gesloten jongen. Hij was niet in staat zijn gevoelens te uiten. Zelfs simpele dingen als ‘mam mijn schoen zit niet goed en daardoor doet mijn voet pijn’ kon hij niet verwoorden. Dit leidde tot steeds meer problemen thuis. Maar ook op school. Daarom zochten we een manier om hem te helpen.
  We kwamen uit bij Mireille. Al na 2 bezoeken keek hij er enorm naar uit om weer naar haar toe te gaan. Dat is met geen pen te beschrijven. Maar de ontwikkeling die hij doormaakte, is nog verbazingwekkender. Van een gesloten jongetje groeide hij naar een jongen die laat weten dat hij er is.
  Hij is nog voor een 2e keer bij Mireille geweest. In die 12 sessies leerde hij nog beter te vertellen wat hem dwars zit. De moeilijke gevoelens zijn nog wat lastig. Maar als wij maar willen luisteren, kan hij ze wel vertellen.
  Hij is in staat om zijn mannetje te staan op een zeer positieve manier. Met behoud van zijn eigen waarde en karakter. Hij zit goed in zijn vel.
  Voor ons is het een wonder, wat Mireille met hem bereikt heeft. En dat het dan ook nog met zo veel plezier gepaard gaat! Helemaal geweldig! En ik weet zeker dat als mijn zoon weer vast loopt, wij weer bij haar terug komen.”
  Een zeer tevreden moeder die het voor alle kinderen aanraadt die met zichzelf in de knoop zitten.
 • Veel zelfverzekerder
  “Onze zoon is veel zelfverzekerder. De therapie heeft hem goed gedaan. Dank je wel, Mireille.”
 • Lekkerder in zijn vel
  “Wat kunstzinnige therapie precies met onze zoon (11) gedaan heeft, weet ik niet. Maar hij is zich beter gaan uiten. Hij zit duidelijk lekkerder in zijn vel. Mireille creëerde een veilig plek. Door het stap voor stap opdrachten aan te bieden kon hij zichzelf steeds meer laten zien. Door de vertrouwensband kon hij ook dingen gaan doen met kleuren, die moeilijk voor hem waren. Hij durfde steeds meer. Ik ben ervan overtuigd dat de therapie onze zoon zowel sociaal als emotioneel verder heeft gebracht.”

WAT VOLWASSENEN VERTELLEN OVER HUN ERVARINGEN

 • Ik heb veel stof tot nadenken gehad in het proces waarin we gewerkt hebben. Het heeft mij bevestigd wat ik diep van binnen al wel wist maar nog niet kon gebruiken. Verder wil ik je bedanken hoe je mij dit hebt laten ervaren en mij hebt laten inzien waar ik sta en zo te kunnen zien waar een ander staat zonder oordeel. (man van 65 jaar)
 • De therapie heeft me geholpen om structuur in mijn leven aan te brengen waardoor ik vitaler in het leven sta. (man van 52 jaar)
 • Reflexie is niet mijn grootste kracht, het benoemen van zaken die me bezig houden, lukt me niet altijd even goed. Ergens heb ik erg hoge verwachtingen van de mensen om me heen, die daardoor ook niet weten wat ze aan me hebben, toch heb ik me tijdens de sessies met jou echt vrij gevoeld, en het feit dat je er niet al te veel druk op zette was prima. Je stelde subtiele vragen die me tot nadenken stemden! Ik had steeds het gevoel dat jij goed luisterde en zeker geen oordeel velde ergens over, want daar ben ik allergisch voor. Ik heb geprobeerd iets dieper in mezelf te duiken en waar de vormtekeningen me daarbij hielpen. Ook het samen bespreken van mijn schilderingen gaven me zeker het gevoel dat dit meer helderheid bracht in mijn denken. Het gevoel van vrijheid en ook blijheid, ik mag er zijn! (vrouw van 75 jaar)
 • Ik ervaar meer rust in mijzelf. Het tekenen heeft mij geholpen om meer in de ontspanning te komen. Ik kan nu beter de dingen los laten en blijf niet meer zo in mijn hoofd hangen. (vrouw van 22 jaar)
 • “Ik heb de therapie zeer positief ervaren. Voelde me er goed bij. Af en toe wel pittig, maar toch ook prettig. Zelf zit ik nu beter in mijn vel.” (vrouw, 59 jaar)
 • “Door kunstzinnige therapie heb ik mijn angsten onder ogen durven komen en voel ik me nu een stuk vrijer.” (man, 36 jaar)
 • “Door de therapie heb ik aandacht aan mezelf kunnen geven en ik kan beter mijn grenzen aangeven.” (vrouw, 27 jaar)
 • ‘Mijn zelfbeeld is veel positiever door de therapie geworden’. (man 46 jaar)

REACTIES OP DE TRAININGEN

 • We zijn blij
  “In het algemeen is onze zoon rustiger geworden. Er is veel minder spanning om hem heen.  Voorheen ontstonden er ware ontploffingen. Nu kan hij makkelijker hulp accepteren  wanneer er stress bij hem optreedt.
  Hij is veel beter gaan slapen. Vroeger was het inslapen één liedje van verlangen met eindeloos gepieker en onveilig voelen. Nu is het gewone ritueel van slapengaan voldoende om los te laten.
  Hij oogt blijer, meer ontspannen en lijkt meer vanuit zichzelf de wereld tegemoet te treden.
  Vanuit zijn klas beginnen de eerste voorzichtige berichtjes tot ons te komen. Dat klasgenoten hem waarderen om wie hij is. En dat is echt nieuw. Wij zijn blij!”
 • Het gaat steeds beter met mijn 11 jarige dochter. Haar werk hangt aan de muur en iedereen complimenteert haar. Hieronder geven zij en ik weer hoe wij de therapie hebben ervaren:
  Op zoek naar…..
  Wie ben ik?
  Waarom voel ik me blij?
  Wat maakt me boos?
  Wanneer ben ik bang?
  Ik zoek……
  Ik kijk, luister en voel.
  Ik ga terug…
  En nu kijk ik in de spiegel en zie Mezelf.
  Ik ben blij! Mireille bedankt voor je inzet en je aandacht.
Praktijk_voor_Kunstzinnige_Begeleiding_en_Therapie_Mireille_van_t_Hoff_aquarel_blauw

Contact

PRAKTIJK VOOR KUNSTZINNIGE
BEGELEIDING EN THERAPIE
Mireille van ’t Hoff, kunstzinnig therapeut
Tel. 06 – 286 526 77
info@kunstzinnigetherapietilburg.nl

U kunt ook het contactformulier invullen

Direct naar